Muon csomag 1.0.95   2 hozzászólás

A Muon csomagot a Kubuntu csomagkezelési feladatait teljes körűen ellátó szoftverek gyűjteménye alkotja: a Muon, a Muon Updater, a Muon Notifier, és a Muon Software Center, azaz a Synaptichoz hasonlóan felépülő Muon csomagkezelő, a szoftverfrissítésekről értesítő Muon értesítő, a Muon frissítéskezelő, és a Muon szoftverközpont. Ez utóbbit egy korábbi bejegyzésben már bemutattam, így most csak a csomag többi tagjára koncentrálok.

Elsőként essen néhány szó a QAptról. A QApt két részből áll: a libqapt egy Qt réteg a libapt-pkg fölött, amely egy áttekinthetőbb API-t biztosít más alkalmazásoknak, valamint a QAptWorkerből, ami a „piszkos munkát” végzi. Csomagokat tölt le, telepít, eltávolít, vagyis mindent, ami egy csomagkezelőnek feladata. A QAptról részletesebben Jonathan Thomas blogjában lehet olvasni.

A csomag első tagja a Muon csomagkezelő volt. Fejlesztésének legfőbb oka a megfelelő KDE-s csomagkezelő hiánya volt: a KPackageKit felhasználói felülete és használhatósága sok kívánnivalót hagyott maga után akkoriban, a Shaman pedig a mai napig nincsen kész. A GNOME felhasználóknak régóta ott volt a Synaptic, valamit a Karmic Koalától kezdve a Szoftverközpont. A Muon az előbbi megfelelője, felhasználói felületében is arra emlékeztet. Segítségével csomagokat telepíthetünk, távolíthatunk el, frissíthetjük a rendszerünket, szűrhetjük a csomagokat többféle szempont szerint egyszerre. A Muon és a QApt egyszerre jelent meg, ennek oka az, hogy a QApt eleve úgy lett tervezve, hogy mindent elvégezzen, a fejlesztőnek csak a hozzá fejlesztett program felületével kelljen foglalkozni, így bárki számára nyitva a lehetőség, hogy saját grafikus csomagkezelőt fejlesszen Kubuntuhoz.

A csomag maradék két tagja egy párt alkotnak. A Muon értesítő egy démon, ami figyeli, van-e elérhető frissítés, és ha igen, egy ikont jelenít meg a Paneltálcán. Erre kattintva indíthatjuk el a Muon frissítéskezelőt, ami mindössze a csomagok frissítését végzi, bár külön is elindítható, és utasítható frissítések keresésére. Természetesen a kiadás frissítését is el tudja végezni, ezt azonban jelenleg nem igazán lehet tesztelni, mivel a Muon csomag csak a fejlesztés alatt álló Kubuntu 11.04-ben érhető el, illetve a fejlesztő PPA tárolójából a Kubuntu 10.10-re is telepíthető.

A jelenleg elérhető legfrissebb kiadása a csomagnak az 1.0.95, azaz az 1.1-es változat kiadásra jelölt verziója. A Natty Narwhal felhasználói számára egyelőre csak az 1.0.90 érhető el, amely még nem tartalmazza a magyar fordítást, egyébként a csomag minden tagja teljes magyar fordítással rendelkezik.

Reklámok

Posted január 7, 2011 by Ulysses in Kubuntu

2 responses to “Muon csomag 1.0.95

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kérdés:
    A Moun egy specifikus Kubuntu csomag, vagy más, KDE-t használó disztribúcióra is telepíthető (lesz) annak a disztribúciónak a tárolóiból?
    Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: